Galet god vinbärspaj med kolasås!

Galet god vinbärspaj med kolasås!

Alltså, jag har skapat den godaste efterrättspaj som nånsin funnits! Vilken total fullträff, tycker i alla fall jag och Anders och några till som hade turen att komma på visit dagen efter 😉 Den är lite tuggig, saftig, len som sammet, syrlig, söt och alldeles… alldeles uuunderbaar!

Varsågoda!

Tygerns kickass-paj med röda vinbär och krämig kolasås!

Botten:

1,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smält smör

Fyllning:

2 dl vispgrädde
4 msk socker
4 msk ljus sirap
100 g smör

ca. 1,5 dl turkisk yoghurt
ca. 3 dl röda vinbär

Tillbehör: Vispad grädde

Gör så här!

Börja med kolasåsen: Lägg alla ingredienser till såsen (grädde, socker, sirap och smör) i en kastrull. Koka ca. 10-15 minuter, rör om då och då. Det ska inte bli hård kola, men inte heller alltför rinnig. Passa den, den vill gärna koka över… Ställ såsen att kallna.

Sätt ugnen på 200º.

Nu börjar vi med pajdegen. Smält smöret. Blanda havregryn, mjöl och socker. Häll på det smälta smöret, rör ihop och tryck ut degen/smulet i en springform med löstagbar kant. Ställ formen kallt en stund, ca. en halvtimme. Grädda därefter botten i nedre delen av ugnen tills den fått lite färg, ca. 10-15 minuter. Sedan får den svalna.

Under tiden tar vi en titt på kolasåsen! Är den någorlunda kall? Då rör vi ner den turkiska yoghurten. Jag inbillade mig att det skulle bli läckra virvlar, men det såg mest geggigt ut…

…men så gott! Yoghurten tar udden av den skarpa sötman och ger lite svalka och fräschör. Supermumsigt!

Fyll det svalnade pajskalet med kolasåsen. Sedan öser vi på röda vinbär!

Till sist är det bara att servera, gärna med en klick lättvispad grädde.

En himmelst upplevelse! Duktigt söt, trots yoghurt och syrliga vinbär, och GALET gott! Passar bra till Iron Man 2 😉 Antagligen passar det ännu bättre till någon helt annan film…

Udda Med Flit

Ett svar på ”Galet god vinbärspaj med kolasås!

Rättelse… | Tygern MöbeltapetseringPublicerat den  10:50 f m - sep 2, 2012

[…] nu till saken… Jag gjorde efterrätt, nämligen den härliga vinbärspajen. Men jag upptäckte att jag angett alldeles för kort koktid på kolasåsen tidigare… Så nu […]

Kommentarer är stängda