Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen wallstreet utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /www/webvol5/gh/0k3oo14rkftsqnu/uddamedflit.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
maj 2012

Månatligt arkiv 30 maj, 2012

Fläckar på ekskivan? Tygern tipsar!

Denna gång bjuder Tygern på ett prima husmorstips!

Vi har bytt ut en ful laminatskiva i vårt kök till en tjusig skiva i ek. Hur läckert som helst! Vi ägnade veckor till att olja den enligt alla konstens regler. Sedan började det dyka upp mystiska mörka fläckar… Vi googlade och kom fram till att det var järn och annan metall(!) dvs våra köksgeråd som missfärgade ek av någon idiotisk anledning…

Vi gick till en färghandel här i Happis. -Finns det något man kan få bort dessa fläckar med?

Han visade upp en flaska med oxalsyra, onödigt stor, dyr och säkert inte helt miljövänligt enligt honom. Används bl.a till färgborttagning och rostskydd av båtar… Dessutom inte säkert att det fungerade… –Eller också kan ni ju ta rabarber…

Va! Driver han med oss? Nä, tydligen innehåller bl.a rabarber oxalsyra. Det finns även i rönnbär och säkert en del annat, men rabarber finns ju lite varstans, om inte annat på Ica, så vi testade!

Och visst funkar det! Naturen är fantastisk, hur kunde Gud i sin oändliga visdom kunna förutspå att vi skulle ställa vår gjutjärnspanna på ekskivan?

Alltså!

*Gå ut och skörda eller stjäl 3-4 stjälkar rabarber. Du behöver inte mycket, men den kan vara bra till annat…

 

*Gör en snittyta på en stjälk och gnugga in fläckarna med den!

 

*Låt oxalsyran verka. Under tiden gör du en smulpaj (världens enklaste, bästa recept här) av resten av rabarbern du stulit, eller jag menar lånat.

 

 

 

*Mellan varven kan man torka bort oxalsyran från bänken och gnida på nytt. Se hur fläckarna bleknar!

 

 

 

*Ta fram din paj ur ugnen och ställ den att svalna på din finfina ekskiva som är som ny! (med en grytlapp under, du vill ju inte förstöra allt med en gång)

(Kolla in, det lilla är allt som finns kvar av de skarpa, svarta fläckarna! Ringen från kastrullen syns inte alls längre)

 

Rabarber, det är grejer det! Den smarta sparar lite rabarber i frysen för att kunna upprepa proceduren under året. Vi tycker att det räcker med en gång per år, så vi sparar inte… Det finns ju andra problem att lösa under resten av året!

Avsluta arbetet med att bjuda grannen du stulit (inte för att du stulit, men ändå) av på rabarberpaj, för den goda grannsämjans skull!

Enkel Rabarberpaj!

Dagens gofika är en av vårens höjdpunkter! Vår granne upplyste oss om att hans rabarber nu blivit tillräckligt stora för att skörda… och han var sugen på rabarberpaj… Vi var inte nödbedda;) Här är ett bra smulpajsrecept; enkelt, snabbt och väldigt gott!

Rabarbersmulpaj!

3 medelstora stjälkar rabarber, ca 400 g.
Knappt 1 dl socker
1 msk potatismjöl

Skala rabarbern. Skär rabarbern i bitar, ca en cm långa. Blanda rabarber med socker och potatismjöl i en bunke, häll ner blandningen i en snygg pajform.

 

 

 

 

 

 

3 dl vetemjöl (eller 1 1/2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl havregryn)
1 msk socker
125 g smör, gärna extrasaltat

Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Fördela smulet över rabarbern i formen, gärna ganska klumpigt, med toppar och hål där den gröna rabarbern tittar fram. Då saftar sig rabarber och smul på ett oemotståndligt sätt!

Grädda mitt i ugnen i ca. 30 min i 200-225°. Om smulet ser ut att få för mycket färg, lägg in en plåt ovanför pajen tills den är färdig och rabarbern har saftat sig ordentligt.

Låt svalna något och servera med ditt favvotillbehör, vi valde vaniljglass denna gång!

Det är svårt att inte bli på bra humör av en riktigt bra smulpaj…

Pst! När du ändå har rabarber, passa på att fräscha upp bänkskivan i ek…

Mellis…

Vi roar oss med ett lite mindre jobb mellan varven;) Bilderna är inget vidare, eftersom vi glömde ta foto innan vi skruvade isär stolen. Det var onödigt att ta med hela, vi nöjde oss med det som skulle kläs.

Men ni ser i alla fall att tyget var nån slags peruinspirerad orange historia, ordentligt nött och fastsytt på ett lite märkligt sätt. Kanske för att få användning av småbitar.

Vi gjorde en annan lösning, snyggt grafitgrått med bra gräng. Större bitar tyg och rena linjer! Superfint till skinnbanden som håller fast nackkudden! När vi lämnar stolen ska vi se till att ta foton på plats, med armstöden och benen av teak fastmonterade. Den kommer bli en riktig pärla i all sin enkla elegans!

Ni kanske undrar varför vi segar med Carl-Johan? Helt enkelt för att vi har högvatten och det blir omöjligt att frakta den i eka en halv kilometer… Eller man ska väl inte säga omöjligt…men jag skulle vilja påstå att det är omöjligt… Så den är det lixom ingen panik med 😉

En soffa för gudinnor och gudar!!

Så snygg den blir, Carl-Johansoffan! Idag har vi häftat tyg, både på in-och utsida av armstöden.

Ryggstycket väntar tålmodigt på sin tur att få tyg. Än så länge har vi gett resårerna lite stöd bakifrån, knutit ihop dom fram och fyllt på lite stoppning. Färgen är blank;) Tygerns guide till ett gott resultat med högblank färg hittar du här!

Vad tycks!?!

Efter en vecka med mycket gjort och härligt väder ser vi fram emot en kväll med stuggrannar och grillning, Key Lime Pie och mello. Heja Loreen! Helt ärligt, bruden är jävligt bra;) Men den där i märkliga kläder som skrek om sorg á la Björk var inte heller dum!

Vi önskar er alla en trevlig lördagkväll!

Semester?

Idag har vi (nästan) varit lediga från företaget. Vi har bara målat lite möbel… En sista touch på det högblanka svarta. Sedan var det lika bra att undvika att börja riva i något annat inne i verkstan. Det dammar så mycket när man grejar med tyg, och då fastnar det i färgen.

Alltså blev det en dag med utomhusjobb i stället! Vi har röjt sly och eldat skräp (löv, sly och den gamla förstubron som börjat ruttna…) Eldningen skedde enligt konstens alla regler: Vi ringde och rapporterade att vi skulle elda, vi lade en ring med snö runt brasan (otroligt nog hade vi en liten driva kvar på verkstans skuggsida) och vi hade hinkar med vatten redo.

Härligt att vara eldvakt när man har gofika! Denna vecka: Tygerkakor! (recept här)

Imorgon lovas bilder på den granna stora Carl-Johansoffan!

Tygerloggan i virkad form!

Vi stickar gärna, men virkning är inte vår starkaste gren… Tur att det finns andra som är bra på det! När vi besökte UF-mässan i Övertorneå i slutet på mars träffade vi på denna duktiga tjej, Pauline. Hon fick en bild på vår logga och skapade denna fantastiska maskot!

 

 

 

 

 

Kolla in hennes blogg för fler virkade sötnosar!

Där finns en riktigt fin räv…

Vi är impade!

 

Veckans gofika: Tygerkakor!

 

Originalreceptet till dessa gobitar har vi hämtat ur den förträffliga boken ”Pyssel Deluxe”, sedan har vi modifierat det lite… Nu är det världens bästa kakor, nämligen Tygerkakor! Varsågoda;)

 

 

Blanda torra ingredienser i en bunke:

100 g grovhackad Marabou mintkrokant
1/2 dl hackade hasselnötskärnor
2 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Tillsätt:

75 g smält smör
1 ägg

Blanda väl. Rulla bollar stora som pingsbollar på ett ungefär, ca 24 st. Lägg på 2 bakplåtspappersklädda plåtar, du behöver inte platta till dem.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ungefär 12 minuter. De ska flyta ut litegrann och spricka något på ytan. Om man gräddar för länge blir dom inte möra, utan stenhårda… Låt svalna innan du lägger dem i en söt kakburk!

 

Vi njuter av nybakta, ljumma och gudomligt möra kakor till förmiddagskaffet.

För att matcha lite extra har vi malt kaffebönor smaksatta med hasselnöt! Supergott i vårsolen på vår provisoriska förstutrappa av lastpallar;) Vi är barnsligt förtjusta i våra nya Muminmuggar!

Min favvo är den med sjöhästen, Anders gillar stora festen med karuseller och dansande knytt… Vilken Muminmugg är din favvo?

Waterworld…

De flesta stugor på Sölkis ligger högt och förnuftigt, men i år är högvattnet som sagt ovanligt högt… Några stackars sommarstugor har fått blöta tassar;)

Från våran gård ser vi nu vatten på tre sidor. Holmen är liten och mysig;) Vid den sista stugan mot Happis hittade vi en mycket välvattnad rosenbuske.

Bastuflotte är väl flott, men det här var nog inte meningen…

Grunden är lagd!

 

 

 

Vi har nu gjort en överstoppning på sitsen till den stora Carl-Johansoffan. Tagel, bra grejer! Arnstöden har också setts över.

 

Ryggen har fått sitt första varv med halvblank färg! Transparent än så länge, men det kommer att lösa sig.

 

Domestiken på plats på sitsen! Soffan är snygg redan med grundtyg!

 

 

 

 

 

 

På frågan ”Är ni sådär snygga varje dag i verkstan?” är svaret…

Nej, det är vi inte! (Här ägnar vi oss åt att ”sitta ner” stoppningen på sitsen…)

Crazy hair day… Fast inte för Anders;)

Ekologiskt och närodlat i Tornedalen!

 

 

 

Idag hälsade jag på hos Annika och Arne Tossavainen i Övre Kukkola. Dom bedriver jordbruk med köttproduktion och ekologiskt odlade grönsaker. Jag hade tur och kom lagom till fikat;) Nybakt morotskaka! Mums:)

 

Dom här sötmularna är lite instängda än så länge, eftersom det är så blött i markerna. Men nu kommer solen och om några dagar kommer dom att vara här i stället!

 

 

 

 

 

I detta lilla mysiga växthus förodlas alla grönsaker som ska sättas ut i landet snart.

Här finns inte bara tomater, vitkål och mandelpotatis, utan också mer spännande sorter som lila kålrabbi! Än är den liten, men så småningom ser den ut som på bilden! (lånad av google) Annika gillar att experimentera och odla knasiga saker;)

Hon förädlar också en del. Hennes morotsmarmelad till exempel är legendarisk…

Den och alla härliga grönsaker kan man få köpa hemma på deras gård under sensommar och höst, samt på marknader och torghandel i Haparanda. Mycket populärt! Det blir helt enkelt inte godare än så;) När du färdas längs väg 99 och befinner dig i Övre Kukkola och ser den här skylten:

 

DÅ är det dags att svänga!