Första luckan (första advent)
Vi kommer att effektivisera det här med julkalender en smula… Det blir 4 luckor i vår gårdsbutik 🙂 En för varje advent! Inatt kom snön, alldeles lagom till första advent när vi vill tända ljus. Vårt första adventserbjudande (endast i gårdsbutiken) är:
20% rabatt på våra fina lyktor!
(dom som finns kvar, antalet minskar på olika sätt… Denna kom ivägen för en traktor. Helt tydligt var det ett löjligt ställe att placera en gårdslykta…)
Surt, tänker du kanske , dom har ju bara öppet idag… Jo, men vi har väldigt mycket jobb i verkstan, så vi kommer att vara här hela veckan. Om du inte hinner hit idag, har du chansen ända till onsdag kväll. Om du vill vara säker på att vi är hemma, slå en signal 😉
Nästa torsdag öppnas nästa lucka med ett nytt erbjudande!
Gör det själv- fina presentpåsar!
Vi ville såklart ha fina presentförpackningar till våra goda kolor (recept i förra inlägget) som vi sålde på julmarknad. Det råder ingen brist på små papperspåsar i butikerna, men om man inte vill ha läskiga, rödkindade tomtar på sina påsar så går det mycket bra att göra dom själv i stället! Riktigt roligt pyssel faktiskt!
Jag ville ha enkla, lite gammeldagsa påsar. Så jag köpte en rulle randigt inslagspapper och en rulle tejp. Steg 1 är att klippa en bit papper stort som en A4. (går såklart bra att göra påsar i andra storlekar, men en A4 var lagom till 100 g kola). Nedan ser du nästa moment:
Avsluta med att tejpa skarven. Nästa steg, fixa en botten:
Avsluta med att tejpa botten. Nu kan du fixa någon sorts förslutning. Jag vek en kant, gjorde hål och trädde igenom ett fint band. Sedan är det bara det roligaste kvar! Dekorera och fyll din påse med nåt gott 😉
Och till sist, gör en trevlig, personlig etikett och ge till någon du tycker om. Dig själv till exempel. Tillsammans med en god glögg!
Om du kan hålla tassarna borta är det förstås en prima julklapp eller värdinnegåva till decembers julfester…
Julpyssel- koka kola!
Vi älskar jul! I verkstan hängde vi upp julstjärnorna redan i början på november (jo, man får tjuvstarta när man har företag, det gör dom på Ica och Ikea oxå, så det så!)
Imorgon blir det julmarknad i Haparanda och vi har förberett oss genom att koka flera omgångar ljuvlig, vaniljdoftande kola! Den som vill kan köpa en fin liten presentpåse med kola av oss imorgon. Men för er stackare som är för långt bort, eller helt enkelt är såna där ”kan-själv-människor” -här kommer våra bästa kolarecept!
Först, några allmänna tips när du kokar kola (vi har personlig erfarenhet…):
*Du behöver en digital termometer.
*Det är noga med temperaturen. Bara en eller två grader mindre ger betydligt mjukare kola. Visserligen god, men lite svår att hantera. Passa din kolasmet mot slutet.
*Var försiktig! Det är sjukt heta grejer, det här. Frestas inte att smaka på smeten när den kokar…
*Snåla inte med smörgåspapper, använd riktigt bakplåtspapper. Annars fastnar kolan.
*Sist, men inte minst… Det blir godare resultat med ekologiska ingredienser.
Kola med äkta vanilj och havssalt (lite ”vuxen” kolasmak, jättegott på glöggpartyt!)
ca. 50 kolor.
250 g socker
170 g vit sirap
80 g smör
2 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
extra havssalt att strö över, gärna lite grova flingor
* Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme. Koka samtidigt upp socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på hög värme upp till ca 170 grader. Nu bör den vara ljus bärnsten i färgen.
*Ta den heta socker/siraps-blandningen från plattan, blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen något och låt koka upp på nytt. Rör om då och då så att det inte bränns fast. Tag kastrullen av plattan när kolasmeten nått 124 grader.
*Häll ner smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna några minuter innan du strör över flingsaltet. Efter 4-5 timmar i rumstemperatur kan du skära kolan i bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper.Förvara torrt och svalt, eller i kylen om kolan är väldigt mjuk.
Variation… Pepparmintkola! (supergod kola, med frisk mintsmak)
Följ receptet ovan, men tillsätt 1/2 tsk pepparmintolja efter att kolan nått sina 124 grader. Var beredd på att ångorna är starka och friska! Skippa dekorationssaltet.
En till… Lakritskola! (prova dig fram till lagom hetta i kolasmeten, men minns att den är varm! Var försiktig när du smakar av)
Krossa 10-15 turkisk peppar (hårda karameller) grovt i mortel. De större krosset sparas till dekoration, pulvret i godisarna får smälta ner i kolasmeten när du kokar.
Lycka till!
PST! Lade du märke till de fina påsarna? Inom kort visar vi hur!