Gott av svarta vinbär
Ta hand om vinbären innan fåglarna gör det! 3 ynka buskar gav hela 7 liter svarta vinbär! Underbart;) Jag gillar inte att äta dom som dom är, men saft, sylt och gelé på svarta vinbär är ju oslagbart!
Observera att varenda vinbär är rensat! (I did it, me!!) Lite överkurs kanske att ta bort det torra längst ut på vinbär, men sylten blir fenomenal!
3 liter rensade jag. Resten rensade vi lite lagom och fryste ner i påsar. Så kan man koka saft i vinter, strö på filen, göra sylt, lägga i sockerkakan, göra pannacotta…
Vi kokade bären med lite extra vatten (ca 1,5 dl vatten per liter bär) och lät det rinna genom en silduk. Mycket vätska blev det inte… men väldigt koncentrerad! Av saften kokade vi saft och gelé. Bärmoset blev sylt 😉 Vi gick efter recept, men det är nog lika bra att improvisera… Det är så olika hur mycket saft man får ut, beroende på hur mogna bären är… Konserveringasmedel använder vi inte. Lika bra att göra mindre mängd och äta upp innan det blir dåligt i stället. Dessutom innehåller vinbär redan sånt, helt naturligt!
Det blev en halv flaska saftkoncentrat, en liten burk gelé och 3 burkar med sylt. Mums! Det är verkligen djupt tillfredställande att ta vara på naturen så här direkt! Vi känner oss som husmors-hjältar!
Vi har även en röd vinbärsbuske… Om ni har tur bjussar jag på ett värstingrecept på en paj med röda vinbär inom kort… 😉
Ett svar på ”Gott av svarta vinbär”
Christina GåsbergPublicerat den 2:21 e m - aug 23, 2012
Flitiga ni är! Härligt med hemmagjort. Då slipper ni ju ifrån en massa E ämnen också.