Lyxig kanelbulle med vaniljkräm
Det här var en höjdare! I originalreceptet (som jag hittade i Bonniers kokbok) var det bara vaniljfyllning… Men att äta en bulle utan kanel är lite slöseri med tid, tycker jag… Jag har även modifierat lite annat och då blev det såhär gott!
Skurna kanelbullar med vaniljkräm
Börja med vaniljkrämen. Jag gjorde det enkelt för mig med kok-marsan. Den ska vara ganska stabbig, inte sås. Jag använde ca. 4 dl mjölk, följ anvisningarna för kräm på paketet. Låt sedan krämen svalna.
Till vetebrödet:
150 g smör
50 g jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
3/4 dl socker
2 ägg
1/2 – 1 tsk salt
ca. 12 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk kanel
Pensling och dekor:
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret och låt det svalna. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt kall mjölk, socker, salt, ägg och det smälta smöret. Rör tills jästen löst sig. Nu ser det antagligen ganska grynigt och konstigt ut, men det blir bra, jag lovar…
Tillsätt 10-12 dl mjöl. Det blir goda bullar om man låter degen vara en aning lös, men den får inte bli omöjlig att hantera heller. Arbeta degen smidig och blank, låt vila under bakduk i ca. 15 minuter.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen, alltså smör, socker och kanel.
Kavla ut hälften av degen till en rektangel, ca 30 X 40 cm. Lägg den i en långpanna med bakplåtspapper, eller gör som jag, lägg den i 3-4 lite mindre bakformar med bakplåtspapper i botten. Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut resten av degen. Fördela kanelfyllningen, rulla ihop och skär ca 2 cm tjocka ”bullar” av den. Fördela dessa över vaniljkrämen med snittytan upp. Tänk på att ge dom plats att jäsa…
Låt nu alltihop jäsa under duk i 60 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 º. Pensla de färdigjästa vetebröden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Den som känner sig ambitiös kan skippa pärlsockret och i stället ringla över glasyr efter gräddningen…
Grädda på nedersta falsen i ca 20-25 minuter. (det varierar lite beroende på vilken storlek du har på formarna)
Så gott! Extra allt och ganska kladdigt. Mums!
Ett svar på ”Lyxig kanelbulle med vaniljkräm”
Catharina PerssonPublicerat den 4:18 e m - aug 31, 2012
oj, vad dom såg mumsiga ut!! Skaabsolut prova när jag får lite tid över 🙂
TygernPublicerat den 5:30 e m - aug 31, 2012
Ojoj, ni karriärkvinnor! 😉 Gör er ohemula plikt, sätt igång att baka 🙂
Christina GåsbergPublicerat den 5:02 e m - aug 31, 2012
Frestare där 😉
TygernPublicerat den 8:59 f m - sep 3, 2012
Jojomen! 😉
carina i OckelboPublicerat den 8:10 e m - sep 2, 2012
åå de ser goa ut dina bullar det där receptet tänker jag apa efter,tack för tipset
TygernPublicerat den 8:59 f m - sep 3, 2012
Varsågod! Tänk vad härligt det är med vetebröd, det ser ut lite hur som helst och sedan blir det så vackert när man gräddat!! Lycka till 😉