Favorit i repris: Vad kostar det?

Favorit i repris: Vad kostar det?

Hur prissätter vi i dagens samhälle? Vad kostar våra vanor, för oss och för andra? Detta finns det hur många infallsvinklar som helst på. För min del har jag fått en helt ny syn på saken den senaste tiden. För att ta några exempel direkt ur livet:

För ett antal år sedan flyttade jag och Anders ihop. Vi behövde en soffa. Vi var sugna på något i den här stilen.

Just denna kommer från Svenssons i Lammhult, men prislappen var avskräckande… Sjukt läcker, men kanske blir man less? En röd soffa? Det kanske inte är trendigt alls om några år? Vi var nykära, unga och ängsliga… Tänk om det tar slut? Tänk om katten klöser i den? Tänk om vi flyttar och den inte passar in längre?

Så vi slår våra kloka huvuden ihop och köper… Tada! (Bild lånad av Google) En helt okej soffa, för hyfsat mycket pengar men ända bara en fjärdedel av vad den andra skulle kostat oss. Eller?

Denna soffa har nu följt oss genom fyra flyttar, den är skön, men lealös. Var 14.e dag får man ta av klädseln (ja, klädseln är avtagbar, så praktiskt…) eftersom den vrider sig som en orm när man sitter i den. Hela soffan rinner framåt, vi har försökt fästa den med kardborreband, men det hjälper inte. Vi har övervägt att klä om den på ”riktigt”, med fast klädsel. Den skulle sluta rinna, men sanningen är att vi tycker den är tråkig! Det tyckte vi nog redan när vi köpte den! Den är inte värd att köpa nytt tyg till och lägga arbete på! Inte för att det egentligen är fel på soffan, vi fick vad vi betalade för och vi var medvetna om det. Men tänk om vi hade vågat köpa en soffa som vi tyckte var snygg på allvar! Jag vill ju fortfarande ha en röd, läcker, tight soffa! Nu ”behöver” vi en soffa, trots att vi redan har en. Den röda kvalitetssoffan hade för övrigt gått att klä om ifall man tröttnade på tyget. Den hade varit värd det.

Så hållbarhet handlar förstås om mer än hur saker odlas, hur långt det fraktas och vilken märkning det har. Jag handlar en del kläder på lågpriskedjor. Dock mindre och mindre, för jag har insett en sak. Dessa plagg håller inte! Dels är det en kvalitetsfråga, plaggen vrider sig efter tvätt eftersom de inte är sydda trådrakt, färger bleknar, de tappar formen osv. Men antagligen skulle de klara sig längre om jag begrep att uppskatta dem! Om jag tvättade dem med omsorg, hängde dem på galgar att torka, tog hand om dem. Men varför skulle jag det? De är dussinplagg som knappt kostat mig något, som jag i många fall köpt trots att de inte satt särskilt bra, enbart för att det är så billigt så det kvittar om jag använder dem en enda gång!
Det här är inte hållbart. Naturligtvis har någon blivit blåst om jag kan köpa en handstickad tröja för 399:-, en topp för 49:- och en sommarklänning för 129:-. I vilket fall har jag blivit blåst, för jag köper samma plagg om och om igen… När jag kunde ha lagt lite mer pengar och haft samma plagg i olika outfits i 10 års tid. Men återigen vågar jag inte lita på min egen smak! Törs man lägga mycket pengar på ett klädesplagg som kanske är otrendigt om ett halvår? Det är dags att sluta vara så ängsliga och våga lita på vår egen åsikt! Det är trots allt en fråga om tycke och smak, inte rätt och fel.

Ett tredje exempel är sängkläder. Jag blir så less på sängkläder som ser hur fina ut som helst första gången man använder dem, men tappar lyster vid första tvätten och vrider sig!! Just nu är mina bästa sängkläder, gardiner, dukar och filtar utan undantag minst 40 år gamla och ärvda efter mormor eller farmor.

Dels är dessa av god kvalitet, dom håller många tvättar. Men det är också här en fråga om att uppskatta och ta hand om sina saker. Sänglinne var säkerligen inte billigt när min mormor skapade sig ett eget hem till sin familj. Alltså vårdade hon det! Hur många har ett snyggt linneskåp, räck upp en hand… Inte jag i alla fall… De sängkläder jag har köpt hittills har inte varit värda så många omsorger…

Så i framtiden ska jag tänka lite smartare! Spara pengar så att jag har råd att köpa kvalitet, fynda secondhand och ta bättre hand om mina favoriter, även dem som inte kostat skjortan, men som jag ändå gillar. Det är också ekologiskt tänkande! Det finns oändligt många svar på frågan ”Vad kostar det?” och de flesta är inte särskilt relaterade till prislappen. Det är en fråga om vad man får också, och vad man egentligen vill ha.

(Detta inlägg gjordes först i min tidigare blogg, ekotygern.blogspot.se… Vi har nu sålt den omöjligt stora soffan….)

Hur tänker du kring hållbarhet?

Udda Med Flit

Lämna ditt meddelande