Måla högblankt

Måla högblankt

När vi fick i uppdrag att styla en möbel med högblank färg mot ett matt tyg satte jag mig ner för att läsa alla råd jag kunde hitta i ämnet. Jag frågade vänner, jag frågade färghandlarn, jag googlade… Sedan försökte jag följa dessa råd, men tycker inte att jag hittade riktigt rätt… Så efter många om och men har jag funnit min egen metod. Den funkar för mig och kanske också för dig! Högblank färg kan vara mycket effektfullt på rätt möbel! T.ex. tillsammans med matt tyg i samma färg. Men innan man ger sig på det ska man tänka på några saker:

*Ju blankare färg, desto mindre förlåtande, dvs. om ytan du målar inte är helt slät kommer det att framhävas.

*Att måla med högblank färg är svårare än matt färg, pga. ovan nämnda egenskap…

*Underarbetet är extra viktigt när du målar högblankt! Se till att ha slippapper i lagoma grovlekar, 120 och 800 t.ex. Investera också i så bra penslar du kan hitta!

Har du nu tänkt igenom dessa tre frågor? Bra! Då kör vi!

1. Se över möbeln. Behöver den lagas? Limmas ihop? Kanske kan man tälja till en bit som sprättat loss, spackla eller använda plastiskt trä. Det är lite av en smaksak;)

2. Rengör möbeln! Det kanske inte syns, men träet är smutsigt! Fett och smuts ska bort innan du slipar, annars slipar du in det i materialet. Jag brukar nöja mig med rent vatten med lite diskmedel.

3. Slipa ytan matt. Man behöver inte ta i för kung och fosterland, bara se till att en lackad yta blir lite mer mottaglig, förstör lite lagom. Slippapper 120 kan vara lagom.

4. Få upp möbeln från underlaget lite! Är det en stol, knacka in spikar i benen, en soffa kan få små träklossar under fötterna.

5. Dags att måla! Här kommer det fiffiga… Eftersom högblank färg är trixigt, måla de två första varven med halvblank färg i samma nyans. Låt det gärna gå ett dygn mellan strykningarna, så att färgen hinner torka ordentligt. Måla ganska tunt för att minimera risken för rinn. Om du försöker täcka med första varvet kommer det att se klumpigt och kladdigt ut. Hellre får det se ganska illa och flammigt ut. Det gör inget, lugn bara lugn, vi fixar det!

 

 

 

 

 

 

Efter 2 varv. Svart, men ännu bara halvblankt...

6.Efter det andra varvet börjar täckningen vara ganska bra! Om det ser mycket genomskinligt ut, måla ett tredje varv med den halvblanka färgen. Tanken är att du nu ska ha fixat all täckning, alla små besvärliga skrymslen, så att du kan ha mer ”svep” och bara fokusera på ytan när du kommer till den högblanka färgen! När det torkat ordentligt, stryk mycket lätt över ytan med ett mycket fint sandpapper, 600 eller ännu högre siffra. Ytan ska vara så slät som möjligt innan du börjar med sista momentet.

 

 

 

7. Nu kommer vi till det kritiska momentet… Börja med att städa. Damm och partiklar som sätter sig på din nymålade möbel kommer att synas mer när du målat med högblank färg. Se därför till att rummet är nydammsuget och gärna även dammtorkat. Ju mindre virvlande damm desto finare kommer resultatet att bli!

8. Måla! En orsak till att ytan blir så blank är att färgen ”flyter ut” en aning och minimerar penselränder. Men om du målar alltför flödigt kommer den att rinna… En gyllene medelväg alltså. Jag gör såhär: Se till att vara snabb och lätt på handen! Få ut färgen snabbt över en begränsad yta. Gå därefter GENAST över ytan igen och stryk ut färgen snyggt och jämnt. Du har inte lång tid på dig till detta, så bli inte överpetig. Lämna därefter denna yta och rör den inte mer! Man kan aldrig gå tillbaka, då förstörs allt.

Man kan, om man vill, måla de mest ”synliga” ställena på möblen ännu en gång med högblank färg (som vanligt, vänta ett dygn…). En plan yta där färgen inte kan rinna kan man måla lite flödigare, så flyter den ut desto bättre. Men det gäller också att veta när man ska sluta… Risken finns att du överarbetar och intrycket blir klumpigt.

 

 

 

 

Som ni ser blir det blankt! Skavanker syns mer under den högblanka ytan, men det är inte nödvändigtvis negativt. Varför skulle inte möbelns historia få synas?

Som en spegel!

Färgen jag har använt är Servalack Aqua halvblank och Servalack Exklusiv. Jag gillar att måla med pensel, eftersom det då syns att möbeln är målad för hand. Det är en smaksak, det finns även rollers som kan ge en något slätare yta.

Ett sista tips… Träna på någon halvrisig möbel innan du går på den dyra stolen du köpte på Bukowskis… Övning ger färdighet!

 

 

Udda Med Flit

Ett svar på ”Måla högblankt

BirgittaPublicerat den  3:57 e m - maj 20, 2012

Jag har länge varit sugen på att måla något med en högblank färg. Kanske dags nu efter en så fin vägledning 🙂 Det ska som vanligt bli spännande att se ditt färdiga projekt!

TygernPublicerat den  10:01 f m - maj 21, 2012

Ja! Gör slag i saken;) Lite trixigt är det, men man får kläm på det efter några försök. 🙂

En soffa för gudinnor och gudar!! | Tygern MöbeltapetseringPublicerat den  4:14 e m - maj 26, 2012

[…] Ryggstycket väntar tålmodigt på sin tur att få tyg. Än så länge har vi gett resårerna lite stöd bakifrån, knutit ihop dom fram och fyllt på lite stoppning. Färgen är blank;) Tygerns guide till ett gott resultat med högblank färg hittar du här! […]

Carl-Johansoffan redo! | Tygern MöbeltapetseringPublicerat den  8:44 e m - jun 4, 2012

[…] är praktfull! Har du en möbel som du tänkt måla högblank? Det kan vara trixigt… Läs Tygerns tips! Denna metod funkar för […]

SofiaPublicerat den  12:38 f m - apr 30, 2014

Hej, tittat igenom din sida. Va fin soffan blev i slutändan 🙂
Ska måla ett gammalt soffbord och måste bara fråga. Jag såg att du inte använde någon typ av grundfärg/häftgrund.
Är grundfärg/häftgrund inte nödvändigt när man målar möbler? 🙂

    TygernPublicerat den  9:31 f m - apr 30, 2014

    Hej Sofia! Bra fråga… Om möbeln har olika ”lager”, t.ex blandade ytor av målat, trärent och lackat och du inte känner för att skrapa ner den helt bör man absolut använda häftgrund. Det är en smidig lösning. Men om möbeln är i gott skick, som i det här fallet lackad, får man ett ”slankare” resultat om man bara mattar ner ytan med slippapper. Mer jobb, men jag ville undvika onödiga färglager. Så det är en bedömningsfråga, helt enkelt. Om ditt bord har en bra yta som inte verkar flaga kan det alltså räcka att slipa den matt. Ett tips: fråga hos din lokala färghandel! I Happis frågar jag på Colorama, dom har goda färgkunskaper. Bra när man inte vet allt 🙂 Lycka till med ditt projekt 😀

SofiaPublicerat den  10:54 f m - apr 30, 2014

Aha! Då är jag med 🙂 Jag trodde man alltid skulle grundmåla. Nu när jag såg att du inte gjort det såg jag min chans att slippa 🙂 haha
Soffbordet verkar vara trärent, mahognyfärg och typ 5 lager lack. Slipat ner till träet där jag kan, men pga formen och utsirningar kommer jag inte åt att slipa överallt. Därav är nu soffbordet lite ”leopardfläckigt” lite trä, lite färg, lite lack både här, där och everywhere 🙂
Skall ta ditt råd och åka till Colorama, men kommer nog grundmåla ändå… *attans* 🙂
Tack för hjälpen!

Lämna ditt meddelande