Fläckar på ekskivan? Tygern tipsar!

Fläckar på ekskivan? Tygern tipsar!

Denna gång bjuder Tygern på ett prima husmorstips!

Vi har bytt ut en ful laminatskiva i vårt kök till en tjusig skiva i ek. Hur läckert som helst! Vi ägnade veckor till att olja den enligt alla konstens regler. Sedan började det dyka upp mystiska mörka fläckar… Vi googlade och kom fram till att det var järn och annan metall(!) dvs våra köksgeråd som missfärgade ek av någon idiotisk anledning…

Vi gick till en färghandel här i Happis. -Finns det något man kan få bort dessa fläckar med?

Han visade upp en flaska med oxalsyra, onödigt stor, dyr och säkert inte helt miljövänligt enligt honom. Används bl.a till färgborttagning och rostskydd av båtar… Dessutom inte säkert att det fungerade… –Eller också kan ni ju ta rabarber…

Va! Driver han med oss? Nä, tydligen innehåller bl.a rabarber oxalsyra. Det finns även i rönnbär och säkert en del annat, men rabarber finns ju lite varstans, om inte annat på Ica, så vi testade!

Och visst funkar det! Naturen är fantastisk, hur kunde Gud i sin oändliga visdom kunna förutspå att vi skulle ställa vår gjutjärnspanna på ekskivan?

Alltså!

*Gå ut och skörda eller stjäl 3-4 stjälkar rabarber. Du behöver inte mycket, men den kan vara bra till annat…

 

*Gör en snittyta på en stjälk och gnugga in fläckarna med den!

 

*Låt oxalsyran verka. Under tiden gör du en smulpaj (världens enklaste, bästa recept här) av resten av rabarbern du stulit, eller jag menar lånat.

 

 

 

*Mellan varven kan man torka bort oxalsyran från bänken och gnida på nytt. Se hur fläckarna bleknar!

 

 

 

*Ta fram din paj ur ugnen och ställ den att svalna på din finfina ekskiva som är som ny! (med en grytlapp under, du vill ju inte förstöra allt med en gång)

(Kolla in, det lilla är allt som finns kvar av de skarpa, svarta fläckarna! Ringen från kastrullen syns inte alls längre)

 

Rabarber, det är grejer det! Den smarta sparar lite rabarber i frysen för att kunna upprepa proceduren under året. Vi tycker att det räcker med en gång per år, så vi sparar inte… Det finns ju andra problem att lösa under resten av året!

Avsluta arbetet med att bjuda grannen du stulit (inte för att du stulit, men ändå) av på rabarberpaj, för den goda grannsämjans skull!

Udda Med Flit

Ett svar på ”Fläckar på ekskivan? Tygern tipsar!

Enkel Rabarberpaj! | Tygern MöbeltapetseringPublicerat den  5:57 e m - maj 30, 2012

[…] Inläggsnavigering ← Föregående Nästa → […]

Lars KarlssonPublicerat den  10:18 e m - aug 10, 2013

Vi som trodde ekhyllan var förstörd. Leve rabarbern!
Tac för tipset.

Sargon KastoPublicerat den  2:03 e m - okt 24, 2013

Yo!

Vilket bra inlägg! Precis det svar jag var ute efter. Jag har några riktigt fula fläckar på min ekbänkskiva, men jag kan inte få tag på rabarber. Det är ju inte säsong nu.

Vad kan jag göra istället? Oxalsyra – var får man tag på det?

mvh
S.

  TygernPublicerat den  4:04 e m - okt 28, 2013

  Hej! Nej, rabarbern är ju tyvärr inte i säsong hela året 😉 Oxalsyra hittar du hos din färghandel, t.ex Colorama. Förhoppningsvis kan man köpa en liten flaska, för det går inga mängder… Lycka till!

   Sargon KastoPublicerat den  9:18 e m - nov 5, 2013

   Då får jag svänga förbi närmsta färghandel och se om jag kan köpa loss nån deciliter. Och på vägen dit kanske jag hittar lite rönnbär. 🙂

   Tack för svar!

   S.

  TygernPublicerat den  1:34 e m - okt 30, 2013

  Kom just på… Testa även med rönnbär! Osäker på om dom innehåller lika mycket oxalsyra som rabarber, men värt att testa 😉 Om inte sidensvansarna har ätit upp alla bär… 😉

Inger HanssonPublicerat den  11:59 f m - aug 1, 2014

Hej!

Har spillt rent vatten på mitt obehandlade ekbord och fått en vit fläck – hur behandla denna?

Tackar på förhand för respons!

Vänligen Inger Hansson

  TygernPublicerat den  7:21 e m - aug 1, 2014

  Hej Inger!

  Bra fråga… Jag är ingen expert på fläckar generellt, men jag googlade på detta problem lite snabbt. En del rekommenderar att strö salt på fuktfläckar (salt drar åt sig vatten) och sedan slipa lätt och olja in. Jag törs inte ge garantier dock, eftersom jag inte provat själv. Vår senaste ekskiva har vi behandlat med hårdvaxolja i stället för linolja. Det verkar göra skivan mer tålig och är vattenavvisande. Lycka till! 🙂
  H: Terese

Lämna ditt meddelande