Veckans gofika: Hjortrongrottor

Veckans gofika: Hjortrongrottor

Anders har plockat hjortron! Tur att man är olika, för jag har INTE tålamod till bärplockning… I själva verket är det få saker som gör mig mer förbannad och less än att slåss med mygg i en bärskog;) Men jag njuter gärna av bär! Till exempel i goda, möra småkakor. Använd helst ekologiska ingredienser.

Hjortrongrottor (ca. 50 små grottor)

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

4 1/2 dl vetemjöl (270 g)

1 dl marsansåspulver för kokning

250 g smör

1-1 1/2 dl hjortronsylt

Sätt ugnen på 200º. Ställ ut 50 små pappersformar på plåtar. Lägg alla ingredienser (utom sylten) i en matberedare, kör ihop till en deg. Eller nyp snabbt ihop degen med fingertopparna. Undvik att jobba länge med degen med händerna, då blir den varm och smöret smälter.

Rulla degen till en längd och dela den i ca 50 bitar.Forma små kulor och lägg en i varje form. Gör en grop i varje boll med tummen och lägg i en liten klick sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter.

Sylten kan såklart varieras, men se till att ha äkta smör (gärna extrasaltat)! I alla fall tyckte vi att dom fick lite popcornsmak av bakmargarin… Popcorn är gott, men smör är godare;)

Udda Med Flit

Lämna ditt meddelande